Cazuri in care un angajator poate sa reduca salariul angajatului

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Potrivit Codului Muncii, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor, dintre elementele vizate fiind inclus si salariul. Angajatorul nu poate reduce salariul prin incheierea unui act aditional la CIM fara acordul salariatului, cu exceptia anumitor cazuri.

Daca se va reduce temporar activitatea pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare. Angajatorul are posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea automata a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului.

O alta modalitate de reducere a salariului fara a fii nevoie de acordul salariatului este ca urmare a sanctionarii abaterilor disciplinare. Pentru o apatere disciplinara anagajatorul poate aplica sanctionarea prin reducerea salariului angajatului in cauza astfel:

  • retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
  • reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5% – 10%;
  • reducerea salariului de baza si/sau, a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5% – 10%.

Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare